Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Αυτό το πρόβλημα ποιος θα το λύσει;

Όταν για την ανώδυνη επίλυση ενός προβλήματος, θεωρείται ικανός μόνο ο Ιησούς Χριστός ή ο Γερμανός Μεσσίας, κ. Ρεχάγκελ, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το πρόβλημα είναι σοβαρό. Εύλογα λοιπόν το ασφαλιστικό απασχολεί το πανελλήνιο και βγάζει στους δρόμους χαμηλοσυνταξιούχους και μεγαλοδημοσιογράφους.

Για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα μια υπεύθυνη κυβέρνηση καταφεύγει στη βοήθεια των ειδικών. Το δρόμο αυτό ακολούθησε τόσο η παρούσα κυβέρνηση, όσο και αυτή του κ. Σημίτη κατά το πρόσφατο παρελθόν. Και οι ειδικοί μίλησαν. Περιέγραψαν εύγλωττα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, και πρότειναν αποτελεσματικά, πλην όμως επώδυνα για εκατομμύρια ασφαλισμένους μέτρα.

Η σημερινή κυβέρνηση τώρα φαίνεται να θεωρεί πως δεν έχει πια παρά να προσπαθήσει να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα μέτρα, έχοντας βέβαια πάντα κατά νου πέρα από την επίλυση του ασφαλιστικού και την παραμονή της στην εξουσία.

Την επίτευξη του διττού αυτού στόχου μπορεί να ματαιώσει η αντίδραση της κοινής γνώμης που αντιμετωπίζει με καχυποψία τις πρωτοβουλίες των κυβερνώντων. Πώς όμως θα μπορούσε να τους δείξει εμπιστοσύνη, από τη στιγμή που δεν προχωρούν στην αναζήτηση των σφαλμάτων που έφεραν τα ασφαλιστικά ταμεία στη σημερινή τους κατάσταση; Πώς μπορεί να είναι σίγουρη ότι δε θα επαναληφθούν στο μέλλον, ακυρώνοντας τις θυσίες στις οποίες θα έχει υποβληθεί;

Μια υπεύθυνη κυβέρνηση είναι δεδομένο πως θα διερευνήσει τα ζητήματα αυτά σε βάθος, με τη συνδρομή και πάλι ειδικών. Ο εντοπισμός των λανθασμένων χειρισμών και των τυχόν παρανομιών, η εφαρμογή του νόμου με την τιμωρία των υπευθύνων φυσικών προσώπων και η λήψη των προληπτικών μέτρων που εγγυώνται την εύρυθμη λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων, δεν μπορούν να λείπουν από μια σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του περίφημου ασφαλιστικού.

Όσο λοιπόν η κυβέρνηση δεν ασχολείται σοβαρά με κάθε πτυχή του θέματος, η κοινωνία θα αντιδρά. Όχι γιατί πιστεύει πως δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν μέτρα, αλλά γιατί δεν πιστεύει πως αυτοί που ασκούν την εξουσία σ’ αυτόν τον τόπο προτίθενται και μπορούν να λάβουν τα ενδεδειγμένα.

5 σχόλια:

dafni είπε...

αυτο ειναι το καλυτερο σχολιο που εχω να κανω για το ασφαλιστικο:

http://i187.photobucket.com/albums/x80/dafni07/163da0f9.gif

υποσχομαι οταν θα ερθω τα Χριστουγεννα να εχω ενημερωθει για το ασφαλιστικο συστημα και τις επικειμενες μεταρρυθμισεις ωστε να συζητησουμε επι αλλης βασης για την ωρολογιακη αυτη βομβα... φιλια.

Πρασσάς K. είπε...

Ανεύθυνος αυτός ο Φερνάντες... Δεν αποδεικνύεται άξιος της εμπιστοσύνης όσων τον επέλεξαν για τη νευραλγική αυτή θέση...

Dream_Rider είπε...

Για μένα η λύση έχει δύο προεκτάσεις:
α) Η Κυβέρβηση δείχνει στους ασφαλισμένους τα πραγματικά στοιχεία για την κατάσταση των ταμείων (για να ξέρουμε επιτέλους πόσο χάλια είμαστε)
β) Φέρνουμε προ των ευθυνών τους όλους όσους "έβελαν" το χεράκι τους (παραδειγματικά) για να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση.

Το κλειδί είναι και ήταν πάντα ένα: Πολιτική Βούληση..

Μ είπε...

Χρόνια πολλά Κωστή και καλή χρονιά! Φιλιά πολλά!

Dream_Rider είπε...

Κώστα πού είσαι; Χάθηκες..