Παρασκευή 4 Μαΐου 2007

Για ποιον δε χτυπάει ποτέ η καμπάνα...

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για τον πόλεμο στο Λίβανο στις αρχές της εβδομάδας, χιλιάδες συμπατριώτες του Ισραηλινού πρωθυπουργού, κ. Εχούντ Ολμέρτ, πυκνώνουν καθημερινά τις τάξεις των επικριτών του, που ζητούν την παραίτησή του και προσεγγίζουν πια το 73% των Ισραηλινών. Ακόμη και μέλη της κυβέρνησης και του κόμματός του κάλεσαν τον κ. Ολμέρτ να παραιτηθεί.

Η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε από ελεγκτική επιτροπή που διόρισε ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στα τέλη του περασμένου Αυγούστου με αποστολή να ελέγξει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς χειρισμούς της ισραηλινής ηγεσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Λίβανο το καλοκαίρι του 2006. Σ’ αυτήν καταλογίζονται ευθύνες στον πρωθυπουργό, που κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι ξεκίνησε τον πόλεμο πολύ βιαστικά, δίχως ένα αναλυτικό σχέδιο, στον υπουργό Άμυνας και τον πρώην αρχηγό του επιτελείου, ενώ επισημαίνεται πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των πολεμικών επιχειρήσεων ‘χαρακτηρίζονταν από τα πιο σοβαρά λάθη’. ‘Επιρρίπτουμε την ευθύνη για αυτά τα λάθη στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Άμυνας και τον πρώην αρχηγό επιτελείου’ δήλωσε μάλιστα ο δικαστικός που ηγήθηκε της έρευνας.

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και εξετάζοντας τη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, φοβάμαι πως θα διαπιστώσουμε ότι δε βρέθηκε ποτέ ελεγκτικός μηχανισμός που να προσάψει τόσο σοβαρές κατηγορίες σε εν ενεργεία πρωθυπουργό. Κι ας έχουμε ζήσει, από τη μεταπολίτευση και μετά, πολιτικά σκάνδαλα, οικονομικά εγκλήματα, στρατιωτικά ατοπήματα. Κι ας γιορτάζουμε κάθε καλοκαίρι, επί 32 συναπτά έτη, την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Οι ταγοί αυτής της χώρας έχουν, όπως φαίνεται, ειδικευθεί στην απόσειση ευθυνών και έχουν κατορθώσει να εξασφαλίσουν κατά το μάλλον ή ήττον την ατιμωρησία τους. Μοιραία πλήθος απλών πολιτών προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις να τους μιμηθεί…

7 σχόλια:

dictator είπε...

check 1-2-1-2-3

dictator είπε...

ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΗΘΙΚΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ... ΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ (ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ)

Πρασσάς K. είπε...

Το παράδειγμα του Ισραήλ είναι διδακτικό. Αξιόπιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε κάθε περίπτωση που διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον.

Μους είπε...

Kala ta les alla dystyxws tha perasoun dekaeties mexri na pexoume tetoia thesmikh epityxia sto elladistan... den xero, kapoies fores exo thn entypwsh oti mono me ena gero tarakounhma, enan polemo px mporei pleon na apagkistro8ei o ellhn apo thn synxronh nootropia tou, apo thn opoia 8eoro pos xekinoun polla apo ta provlhmata ths ellhnikhs koinonias.

Πρασσάς K. είπε...

Εύχομαι ν' αλλάξουμε σταδιακά και να αποφύγουμε ένα τέτοιο 'ταρακούνημα'...

snd07 είπε...

@ moustakas:

"Kala ta les alla dystyxws tha perasoun dekaeties mexri na pexoume tetoia thesmikh epityxia sto elladistan..."

Νομίζω πως τέτοιες προσεγγίσεις (της Ελλάδας ως "Ελλαδιστάν") οδηγούν στην απενεχοποίηση της αδράνειας και στην επανάπαυση, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνουν το πρόβλημα.

Μη γελιόμαστε, πολλά μπορούμε ν κάνουμε. Ίσως όχι όλα, αλλά δεν πιστεύω πως αυτό είναι το ζητούμενο.
Και για να οικειοποιηθώ και λόγια άλλου: ναι, ο κόσμος αλλάζει. Δύσκολα. Με κόπο. Αλλά αλλάζει.

Μους είπε...

^point taken^