Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Επικίνδυνα παιχνίδια

Καθώς όλοι μας αναζητούμε τις μέρες αυτές τρόπους αντιμετώπισης του καύσωνα, το ζήτημα της χρήσης ηλεκτρονικών παιχνιδιών στη χώρα μας, που ανακίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δύσκολα θα τύχει της δέουσας προσοχής. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα καλείται να αναθεωρήσει νόμο του 2002 που απαγόρευε την εγκατάσταση και λειτουργία όλων των ηλεκτρικών, ηλεκτρομηχανικών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων όλων των παιχνιδιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, εκτός των καζίνων, γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως παραβιάζει τις αρχές της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, το δικαίωμα ελεύθερης εγκατάστασης και το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών στους κόλπους της Ε.Ε.

Το όλο θέμα μπορεί να μην αγγίζει τους λουόμενους, αφορά όμως χιλιάδες νέους σ’ όλη τη χώρα, που διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος του διευρυμένου λόγω καλοκαιριού ελεύθερου χρόνου τους σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, ακόμη και σε περιόδους καύσωνα. Η επιστήμη έχει ήδη διαπιστώσει άλλωστε πως τα συγκεκριμένα παιχνίδια προκαλούν εθισμό. Επίσης έχει επισημάνει πως θέτουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη κοινωνικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Πλήθος μάλιστα εξ αυτών καλούν τους χρήστες τους να υιοθετήσουν αντικοινωνική και ανήθικη συμπεριφορά στο πλαίσιο του εικονικού τους κόσμου...

6 σχόλια:

Dream_Rider είπε...

Πλάκα κάνεις;!;! Υπάρχει τέτοιος νόμος; Καλά, ήξερα οτι είμαι παράνομος αλλά όχι κι αυτό!..

Είναι τρελοί αυτοί οι Έλληνες...

Όσο για τα παιχνίδια, σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Προσωπικά, αείν παίζειν αλλά όχι οτιδήποτε... Ανάλογα την κρίση του καθενός. Όση διαθέτουμε.

Πρασσάς K. είπε...

Όταν ψηφίσθηκε, τα ειρωνικά σχόλια του ξένου τύπου ήταν πάμπολλα, π.χ. Στην Ελλάδα χρησιμοποίησε Game Boy και θα καταλήξεις στη φυλακή. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε λοιπόν να προχωρήσει σε διευκρινίσεις, επισημαίνοντας πως ο νόμος 3037/2002 δεν απαγορεύει την εγκατάσταση και διεξαγωγή παιχνιδιών στους χώρους εκείνους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι κατοικίας ή διαβίωσης, εφόσον από τη διεξαγωγή δεν προκύπτει οικονομικό όφελος.

Μους είπε...

Αυτός ο νόμος ότι πιο, άγαρμπο, ότι πιο ηλίθιο, η πιο τρανταχτή και αξιολύπητη απόδειξη της αναπηρίας των κυβερνώντων μας. Έκατσαν κάτι παππούδες χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση με το θέμα (πέραν ίσως του επιφανειακού σνομπαρίσματος που αλίμονο δεν μας έχει λείψει ποτέ σ'αυτόν τον τόπο) και βγάλαν μια απαράδεκτη, ανεκδιήγητη παρωδία νομοπλαισίου που ούτε να εφαρμοστεί μπορούσε. Σε καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα δε νομίζω ότι θα έβγαινε ένα τέτοιο ολοκληρωτικό, ανεπίτρεπτα ανελεύθερο νομικό έκτρωμα.

Και όχι, δε νομίζω ότι με το να βελτιωθεί ή να αντικατασταθεί θα γίνει κάτι. Γιατί δεν είναι τα games το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια παιδεία ανίκανη να προσφέρει σωστή κοινωνικοποίηση, όπως είναι και ανίκανη να παροτρύνει τον νέο να αναπτύξει κριτική ικανότητα, όπως και να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία όπως όπως όπως.

Και όπως και νά'χει το πράγμα δεν μπορείς να κάνεις κάτι για τα παιχνίδια. Θα κλείσεις τα νετκαφέ? Θα τα αποσύρεις από την αγορά? Χέστηκα. Ανοίγω τον υπολογιστή μου και κατεβάζω ότι μαλακία θέλω. Εκτός κι αν πια μου κόψουν και το adsl, οπότε να πάω κι εγώ αν είναι έτσι να χαρίσω την υπηκοότητα της υπερτάλαντης αφεντιάς μου σε μια άλλη χώρα που ο Πολύδωρας είναι ταξιτζής και όχι υπουργός.

Ο κόσμος τρέχει με πολλά άλογα, δάσκαλε. Όσο και να τραβάμε δεν παίζει να σταματήσει.

Πρασσάς K. είπε...

Τρέχει είναι η αλήθεια, δίχως μάλιστα να μας περιμένει... Θα με ενδιέφερε ωστόσο να μάθω αν έχουν κάπου αναθέσει σε τύπους σαν τον Πολύδωρα καθήκοντα ταξιτζή. Θα ήταν συναρπαστικό να επισκεφθείς ένα τέτοιο μέρος!

Μους είπε...

Xalara 8a htan ap aftous po se pianoun sthn parla kai krazoun tous allous odhgous kai thn politeia pou den efarmozei ta metra ths kai kai kai...

snd07 είπε...

Θα ήταν ενδιαφέρουσα η αιτιολογική έκθεση του νόμου.. Περίεργος νόμος ωστόσο.. Και με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως η Ένωση έχει δίκιο...

Τι κακό κι αυτό πάντως με τα online games... Αλλά και πως να τους αποτρέψεις να χαραμίζουν το χρόνο τους μη ζώντας...

Η μόνη(;) ελπίδα είναι: μπόρα είναι θα περάσει...