Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007

Ευκαιρίες

Η αγανάκτηση των πυροπαθών για τις κυβερνητικές εξαγγελίες προκαλεί έκπληξη σε όσους δε γνωρίζουν καλά την ελληνική πραγματικότητα. Για τους τελευταίους η στάση της κυβέρνησης είναι μάλλον η ενδεδειγμένη, τα μετρά που λαμβάνονται, ακόμη κι αν δεν επαρκούν, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και οι καλές προθέσεις των αρχών εγγυώνται πως θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αντίθετα, όσοι έχουν ζήσει για καιρό το ελληνικό κράτος δεν μπορούν παρά να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, στην καλύτερη μάλιστα περίπτωση, τις υποσχέσεις των κυβερνώντων. Θυμούνται άλλωστε πόσο ‘αποτελεσματικά’ μέτρα πάρθηκαν για την επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της η περσινή πυρκαγιά στη Χαλκιδική. Βλέπουν κατά καιρούς καμένες δασικές εκτάσεις να οικοπεδοποιούνται. Δεν ξεχνούν πως μόλις την περασμένη άνοιξη οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν πως ο κρατικός μηχανισμός ήταν πανέτοιμος εν όψει του καλοκαιριού. Μοιραία λοιπόν δεν εμπιστεύονται τον κρατικό μηχανισμό, που, ειρήσθω εν παρόδω, τους ταλαιπωρεί ουκ ολίγες φορές καθημερινά.

Αυτό το καλοκαίρι της στάχτης, όπως και τους προσεχείς μήνες, θα έχει ωστόσο την ευκαιρία να μας πείσει πως κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που τόσα χρόνια λειτουργεί. Θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη μας. Καθώς μάλιστα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα το επιχειρήσει μεθοδικά. Όταν βέβαια έρθει η ώρα της κάλπης θα έχουμε κι εμείς την ευκαιρία να αποδείξουμε πως και μνήμη διαθέτουμε και κρίση.

5 σχόλια:

Dream_Rider είπε...

Πόσες δοκιμές χρειαζόμαστε πιά σ' αυτή τη χώρα...; Κάθε κυβέρνηση, κάθε χρόνο, καινούργιες δοκιμές..

Πρασσάς K. είπε...

Νομίζω πως και πάλι, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, θα αποδείξουμε πως ούτε κρίση ούτε μνήμη διαθέτουμε. Οι ταγοί μας είναι σίγουροι γι' αυτό...

Dream_Rider είπε...

Αχ αυτή η μνήμη...

Σοφία είπε...

Άτιμο πράγμα η μνήμη. Ειδικά όταν είναι και επιλεκτική...

Μους είπε...

sto metaxy, h kyvernhsh etrexe na anakoinwsei "dwrakia" 1000 evrw molis thn epomenh mera... mia lysh af8ormhth opws den prepei na einai pote h politikh, ka8ws sigoura polloi 8a htan oi pyropa8eis pou den phran to epidoma enw ta lefta tous ta trwgane oi ka8e loghs epithdeioi.

swsth kinhsh ek prwths opsews, alla dyskolh ston xeirismo gia tous opoious outws h allws den fhmizomaste.