Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Μπροστά στην κάλπη

Δε μας χωρίζουν παρά λίγες μέρες από την Κυριακή που θα κληθούμε ασκώντας το εκλογικό μας δικαίωμα να επιλέξουμε ποιοι θα μας εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο από Δευτέρα, ποιοι θα αναλάβουν τις τύχες του τόπου σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, να πραγματοποιηθούν αλλαγές στο ασφαλιστικό, να ξεκινήσει η κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, σε μια περίοδο κρίσιμη. Η επιλογή δε θα ’ναι εύκολη, καθώς, αν και ανάμεσα στους υποψηφίους συγκαταλέγονται και άξιοι συμπολίτες μας, πλήθος πολιτευτών διεκδικούν πέρα απ’ αυτούς την ψήφο μας, στηριζόμενοι κυρίως στις κομματικές τους διασυνδέσεις, την αναγνωρισιμότητά τους και τις πελατειακές σχέσεις. Εδώ και χρόνια άλλωστε ο H. Kissinger έχει καταλήξει πως: ‘το 90% των πολιτικών βγάζει το κακό όνομα στο υπόλοιπο 10%’.

Αν όμως δε θέλουμε να αφήσουμε κανένα να αποφασίσει για μας χωρίς εμάς, πρέπει να εξετάσουμε τα προγράμματα που έχουν καταθέσει ορισμένα -είναι αλήθεια- κόμματα, να θυμηθούμε πως πολιτεύτηκαν κατά το παρελθόν, να αναζητήσουμε τους άξιους σε όλα τα ψηφοδέλτια, όσο δύσκολο κι αν είναι να τους εντοπίσουμε, και να ψηφίσουμε δίχως συναισθηματισμούς και παρωπίδες. Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε πως διαθέτουμε και μνήμη και κρίση.

8 σχόλια:

tulipa nera είπε...

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο! Η αποχή πραγματικά δεν είναι λύση. Υπάρχουν καλές ποροάσεις και αξιόλογοι άνθρωποι, το θέμα είναι να ενδιαφερθούμε και να ασχοληθούμε περαιτέρω, κάτι που αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε: αυτό θέλει χρόνο, το 'δεν ξέρω/δεν απαντώ'= αδιαφορώ είναι η εύκολη λύση...

Καλημέρα και καλό φθινόπωρο τώρα που άρχισαν οι πρώτες δροσιές!

Dream_Rider είπε...

Κώστα, θα πρέπει να κατανοήσουμε κάποια στιγμή οτι η ευθύνη μας ως πολίτες απέναντι στη χώρα και τον ευατό μας, δεν τελειώνει με τις εκλογές. Αντίθετα, τότε αρχίζει. Όποια παράταξη και να πάρει την πρωτιά. Δεν έχει σημασία αν είναι η δική μας ή κάποια άλλη. Σημασία έχει ο έλεγχος που θα ασκούμε σ'αυτή. Το να θυμόμαστε πράγματα που δεν έγιναν όπως μας τα υποσχέθηκαν 4 χρόνια πριν δε λέει τίποτα. Όλο σε μια νέα αρχή θα είμαστε. Ποτέ δε θα δούμε ένα τέλος σ'αυτή τη χώρα. Αντίθετα, είναι πολύ εύκολο να θυμόμαστε τί μας υποσχέθηκαν σε λίγους μήνες ή σε ένα χρόνο από τώρα. Για να δούμε αν έγινε..

Σίγουρα, η ψήφος μας είναι σημαντική και είναι μια πανηγυρική πράξη δημοκρατίας. Όταν είναι όμως προιόν μιας στοιχειώδους σκέψης όπως αυτή που περιγράφεις.. Αλλά μην χαλαρώνουμε. Όπως είπα, δεν τελειώνει το καθήκον μας εκεί. Τότε αρχίζουν τα δύσκολα..

Πρασσάς K. είπε...

Θα θελα να ξυπνήσω το πρωί της Δευτέρας περήφανος για την εκλογική μας συμπεριφορά, πεπεισμένος πως νικητές και ηττημένοι των εκλογών θα μας βρίσκουν μπροστά τους σε κάθε τους βήμα, από δω και στο εξής.

Σοφία είπε...

Όπως λένε οι εδώ συμπατριώτες μου: don't hold your breath.

Κατά τ' άλλα συμφωνώ γενικώς και για την σημασία της ψήφου και για τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται συνέχεια και συστηματικά. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι (ή απλά μια μεγάλη μερίδα?) ενδιαφέρονται προτίστως για ρουσφετάκια και δευτερευόντως για ο,τιδήποτε άλλο.

Ας ελπίσουμε το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών να είναι ευοίωνο για τη χώρα.

Dream_Rider είπε...

Διάβαζα πριν λίγο σε ένα ένθετο κυριακάτικης εφημερίδας, μια συνέντευξη ενός ξένου (άγγλου) ανταποκριτή στη χώρα μας. Ο εν λόγω κύριος έχει πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει κάνει αρκετές συνεντεύξεις πολιτικών και γενικά σημαντικών προσώπων στη χώρα μας.

Σε ένα σημείο της συνέντευξης, ερωτώμενος για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα με φόντο τις σημερινές εκλόγές, απάντησε, μεταξύ των άλλων, οτι οι Έλληνες, ως πολίτες, έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο να δεχτούμε αλλαγές. Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας μας. Ακόμα και στον τρόπο σκέψης μας, θα επεκτείνω εγώ.

Μετά από λίγη σκέψη, κατέλληξα να συμφωνήσω μαζί του. Είναι άλλωστε, αν το καλοσκεφτείς, προφανες και παντού ολόγυρά μας. Άρα μήπως πρέπει να αλλάξουμε και εμείς;..

prophet81 είπε...

tulipa nera, θα διαφωνήσω μαζί σου όσον αφορά την αποχή στις εκλογές. Αν το κάνει κάποιος για να αποποιηθεί τις ευθύνες ναι είναι καταδικαστέο, αλλά αν γίνεται συνειδητά τότε αλλάζουν τα πράγματα και εκφράζει μία δυσφορία και μία έντονη επιθυμία για αλλαγή.
Όσον αφορά το "δεν ξέρω/δεν απαντώ" για μένα είναι τρικ επαγγελματικό από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων! Κανονικά θα έπρεπε να βάζουν και μία ακόμα απάντηση: "έχω πλήρη επίγνωση του θέματος αλλά δεν θέλω να απαντήσω"! Γιατί δηλαδή πρέπει να βάλω τη σκέψη μου στο καλούπι που μου προτείνει η εταιρεία και να διαλέξω μια από τις απαντήσεις μου μου προτείνουν; Σκέψου το λίγο :)
Στο πανεπιστήμιο, μπήκε κάποια στιγμή ο καθηγητής με ένα κασετόφωνο!!! Το βάζει στην έδρα και διαλέγει τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τραγούδια. Το ένα ήταν κλασική μουσική, το άλλο ήταν Μαζωνάκης και το τρίτο ήταν cafe del art. Στην συνέχεια μας έβαλε να διαλέξουμε ένα από αυτά και να πούμε γιατί μας άρεσε. Μετά από αρκετό προβληματισμό, όλοι διαλέξαμε το τραγούδι που ουσιαστικά ήταν λιγότερο χάλια από τα άλλα!!! Ο καθηγητής στάθηκε στο γεγονός ότι κανένας από εμάς δεν απάντησε κανένα από τα τρία!!!!!

Μους είπε...

egw pshfizw apo thn epomenh... alla mou kane entypwsh pws para tis prosfates katastrofes h ND epaneklexthke kai malista me aftodynamia!... milame gia opadous, oxi asteia...

epishs mou kanei entypwsh to pws o kosmos panyghrize stous dromous x8es vrady... shmaies (ellhnikes kai "galazies"), fwtovolides, syn8hmata... eite xtyphsei h e8nikh to euro eite o Kwstakhs tis ekloges, to ena kai to afto. egw mono sto Euro vghka gia panhgyria... kai pragmatika skeftomouna pws o nesos Ellhnas adhmonei na vrei synais8hmatikes diexodous se tetoia gegonota, kai ti synista afto gia to epipedo tou ws pshfoforou...

kati pou fysika anadeiknyetai kai apo ta pososta twn anapofasistwn. o kosmos nomizw apaxiei pleon na asxolh8ei me thn politikh me opoiondhpote tropo, vrisketai profanws se synxysh, to politiko topio einai 8olo, gkrizo, anevro. opws eipe ki o Kwstas, adynatei na empisteftei tous politikous sto synolo tous.

afta kai gia tis ekloges loipon. an yphrxan kapoia 8etika, opws to vlepw egw apo thn opoia optikh mou gwnia, einai oti o SyRizA phre perissoteres edres, oi 2 megaloi psiloepesan (2,5 monades), h Voulh einai pleon 5kommatikh kai 8a yparxei anasygkrothsh sto PaSoK.

merikes parathrhseis sta grhgora. sorry gia ta greeklish.

tulipa nera είπε...

prophet81, καταλαβαίνω απόλυτα και τη δυσφορία και τη διάθεση για αλλαγή. Προτείνω λοιπόν ως λύση τη δράση. Συμφωνώ πως η αποχή δίνει ένα μήνυμα, ακόμα δυνατότερο όμως είναι το μήνυμα εκείνο που εκπέμπεται μέσα από την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Γιατί πιστεύω πως είναι ευκολότερο να αλλάξεις μια κατάσταση με το να περάσεις από μέσα της, όχι δηλαδή με το να αποστασιοποιηθείς, παρόλο που και αυτή η στάση είναι σεβαστή.

Ίσως μου πεις ότι σκέφτομαι λίγο ουτοπικά. Μπορεί. Μ'αρέσουν τα όνειρα, κι ακόμα περισσότερο όταν τα βλέπω να πραγματοποιούνται!

Φιλιά!