Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Ποιος θέλει να είναι αδιάφθορος;

Η δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης ‘Διεθνής Διαφάνεια’ λίγες μέρες πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να ωθήσει τον πολιτικό κόσμο του τόπου να τοποθετηθεί υπεύθυνα στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και να αναλάβει τις ευθύνες του για τις διαστάσεις της. Η ‘Διεθνής Διαφάνεια’ κατατάσσει συγκεκριμένα την Ελλάδα στην 56η θέση σε σύνολο 180 χωρών με κριτήριο την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν φέτος στην ένωση, και η Πολωνία, που μετρά λιγότερα από 5 χρόνια στους κόλπους της.

Ερώτημα όμως παραμένει αν εμείς, οι Έλληνες πολίτες, θέλουμε πράγματι την πάταξη της διαφθοράς. Σε τελική ανάλυση πολλά από τα κρούσματά της αφορούν σε σχέσεις και συναλλαγές πολιτών με τη δημόσια διοίκηση. Ανάμεσα σε όσους επωφελούνται από αυτές συγκαταλέγονται φυσικά πάμπολλοι απλοί πολίτες, οι οποίοι καθορίζουν μάλιστα και την εκλογική τους συμπεριφορά με βάση τις πελατειακές σχέσεις που αναπτύσσουν με τους πολιτικούς.

Επομένως, ευθύνες για τις απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στην καταπολέμηση της διαφθοράς δεν υπάρχουν μόνο στον πολιτικό χώρο. Μέτρα βέβαια για την επίτευξή της υπάρχουν πολλά και αποτελεσματικά, όπως αποδεικνύουν Δανία και Φινλανδία που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στην παραπάνω έκθεση. Άλλωστε, αδιάφθορος δε γεννιέσαι. Γίνεσαι. Εάν βέβαια το επιθυμείς.

4 σχόλια:

Σοφία είπε...

Ν' αγιάσει το στόμα σου!!

Πάντως δε νομίζω ότι ο Έλληνας επιθυμεί την πάταξη της διαφθοράς, γιατί αυτό θα είχε τα εξής ανεπιθύμητα αποτελέσματα:

1. Για μια θεσούλα στο δημόσιο θα έπρεπε να σκιστεί στο διάβασμα, ενώ μερικοί δεν θα τα κατάφερναν ποτέ, ακόμα κι αν προσπαθούσαν χρόνια.

2. Εφόσον έβρισκε την πολυπόθητη θεσούλα στο δημόσιο, θα έπρεπε να δουλεύει κάθε μέρα πλην σ/κ.

3. Στο στρατό θα υπηρετούσε μέρος της θητείας του στην παραμεθώριο ή σε απομακρυνσμένα νησιά του Αιγαίου.

4. Το αυθαίρετό του δεν θα έπαιρνε ποτέ φως/νερό/τηλέφωνο.

5. Θα έχανε κάθε λογής παροχές και επιδόματα.

6. Θα έπρεπε να δηλώνει όλο το εισόδημά του στην εφορία (συμπεριλαμβανόμενου του ενοίκιου της γκαρσονιέρας που τη χρεώνει 300 ευρώ κι ας μην έχει κεντρική θέρμανση).

7. Όταν του έκοβε κλήση η τροχαία, η μόνη επιλογή θα ήταν να πληρώσει, ενώ γενικώς θα έπρεπε να υπακούει στους νόμους του κράτους χωρίς να μπορεί να λαδώσει για να ξεφύγει από ...ανεπιθύμητες καταστάσεις.

8. Δεν θα μπορούσε να ψευδομαρτυρήσει, ούτε να φέρει ψευδομάρτυρες για να βγάλει το φίδι από την τρύπα, αν ποτέ κάποια υπόθεσή του κατέληγε στα δικαστήρια.

9. Κάποιοι δεν θα έπαιρναν ποτέ άδεια οδηγήσεως/ασκήσεως επαγγέλματος κ.λπ.

Πόσοι είναι οι μάγκες που μπορούν να σηκώσουν τέτοιο φορτίο; Προφανώς περισσότεροι απ' ό,τι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Πάλι με τις μεγάλες ομάδες παίζουμε τρομάρα μας :-p

Πρασσάς K. είπε...

Τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο τα περιγράφεις Σοφία... Δεν τη σηκώνουμε τη διαφάνεια...

Matrix είπε...

"Επομένως, ευθύνες για τις απογοητευτικές επιδόσεις της χώρας στην καταπολέμηση της διαφθοράς δεν υπάρχουν μόνο στον πολιτικό χώρο."

Ακριβώς, είναι και θέμα δικό μας και κυρίως της νέας γενιάς.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, μέχρι τώρα ξέραμε για την διαφθορά στις Πολεοδομίες, στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, τώρα φτάσαμε μέχρι και την Τυφλή Δικαιοσύνη... τις "φορέσαμε" μάτια και ανάλογα με το ποσό σου κλείνει το ένα ή όχι.


"Μέτρα βέβαια για την επίτευξή της υπάρχουν πολλά και αποτελεσματικά, όπως αποδεικνύουν Δανία και Φινλανδία που κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στην παραπάνω έκθεση."

Αλήθεια, θα ήθελα να μάθω τι προσπάθειες έκαναν.

Μεγάλο ρόλο βέβαια, παίζε πάντα η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στο ίδιο τους το κράτος, που σίγουρα σε αυτές τις χώρες είναι μεγαλύτερη από ότι στην Ελλάδα.

Dream_Rider είπε...

Το έχω ξαναγράψει σε αυτό εδώ το blog Κώστα. Τα καλά και συμφέροντα της τσέπης ημών, αμύνεσθαι περί πάρτης και άλλα συναφή.

Πάντα οι άλλοι φταίνε. Η πολιτική μας προσδοκία και περηφάνεια είναι οτι στηρίξαμε ένα υποψήφειο που θα μας δώσει την πολυπόθητη θέση και απ' όπου δεν θα κουνηθούμε βρέξει χιονίσει και όλα τα άλλα που γράφει η Σοφία..

Και πάλι καλά που έιμαστε στη θέση που είμαστε...