Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου

‘Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στη διαπραγματευτική διαδικασία χρησιμοποιεί τη δύναμη των επιχειρημάτων, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία δυστυχώς, περιστασιακά, χρησιμοποιεί το επιχείρημα της ισχύος για να ασκήσει πίεση προς τη Μακεδονία’ δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της πΓΔΜ ενόψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε. για την ονομασία της χώρας του την 1η Νοεμβρίου. Είτε όμως χρησιμοποιούμε τα ιστορικά και λογικά επιχειρήματα μας είτε όχι, το σίγουρο είναι πως αποτύχαμε να πείσουμε όχι μια, όχι δύο, αλλά 121 χώρες του κόσμου να μην αναγνωρίσουν τη γείτονα ως ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’.

Από την άλλη, το 58,2% των Ελλήνων αντιτίθεται σε κάθε συμβιβαστική λύση που θα περιλαμβάνει το όνομα ‘Μακεδονία’, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis, που δημοσιεύτηκε προ λίγων ημερών. Την ίδια στιγμή όμως η υπουργός εξωτερικών της χώρας μας τάσσεται υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, διευκρινίζοντας πως αυτή θα είναι μια σύνθετη ονομασία, η οποία θα προσδιορίζει τη γειτονική χώρα σε σχέση με τη Μακεδονία ως γεωγραφική ενότητα.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν ευνοεί προφανώς τη διευθέτηση του θέματος και εκθέτει την ελληνική πολιτική ηγεσία των τελευταίων ετών. Η ίδια επέτρεψε να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο, δείχνοντας ανοχή ή ακόμη και καταφεύγοντας σε εθνικιστικές κορώνες γύρω από το θέμα των Σκοπίων εδώ και 15 χρόνια. Η τακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί εγκαίρως μια συμβιβαστική λύση, που ήταν αναμφισβήτητα εφικτή στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ικανή να αποτρέψει την αναγνώριση του γειτονικού κράτους ως ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’.

Είναι λοιπόν πια καιρός να συνειδητοποιήσουμε πως ‘η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού’, όπως είχε επισημάνει ο Bismarck από το 19ο αιώνα. Η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων το απαιτεί, από τη στιγμή μάλιστα που έχουμε τόσα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ανοικτά.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μια λύση στο θέμα του ονόματος θα ήταν:
α) Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία ή Σλαβομακεδονία και
β) ως επιθετικός προσδιορισμός ενός κατοίκου αυτής της χώρας να συμφωνηθεί το "Σλαβομακεδόνας" οποιοδήποτε από τα παραπάνω ονόματα συμφωνηθεί

Σοφία είπε...

Θα συμφωνήσω με τον Μαρουλάκο. Έπρεπε από την αρχή, αντί να κάνουμε πορείες και συλλαλητήρια, να διαπραγματευτούμε μια σύνθετη ονομασία και να ξεμπερδεύουμε. Έχουμε τόσα σοβαρά εθνικά θέματα να λύσουμε και ασχολούμαστε με αυτό που είναι και λιγότερο σοβαρό και χαμένο από χέρι. Αλλά ποιος θα τολμήσει να το πει αυτό στον Ελληνάρα που κοιμάται ύπνο βαθύ και ονειρεύεται ότι η Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου; Κι αν ο Ελληνάρας πάρει ανάποδες και τον μαυρίσει στις επόμενες εκλογές; Οπότε σου λέει, καλύτερα να μην ταράξω τα ύδατα, και συνεχίζει να παριστάνει ότι μάχεται υπέρ πίστεως, πατρίδος και Μέγα Αλέξανδρου - γιατί αυτό θέλει ο Ελληνάρας. Και μετά σου λέει, κάνουμε εξωτερική πολιτική. Ναι, καλά, το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Πρασσάς K. είπε...

Η εξωτερική μας 'πολιτική' μας έφερε στο σημείο να επιδιώκουμε σήμερα ό,τι απορρίπταμε μετά βδελυγμίας προ 15ετίας...

GatzoIberico.. είπε...

Γεια σου Κωστη απο τα ξενα......

GatzoIberico.. είπε...

ΕΜ ΕΣ ΕΝ έχεις? Ελπιζω να καταλαβες ποιος ειμαι (1.68 με μαλλια καρφακια...)

GatzoIberico.. είπε...

Εκανα Αιτηση με χαρτοσημα και σφραγιδες να γινω μελος της λιστας επαφων σου! (χαχα) τζιουσκα κατι το mail mou

Dream_Rider είπε...

ΕΛληνική εξωτερική πολιτική... Ο ορισμός της ασυνέχειας και της ατολμίας..

Τα Σκόπια μιλάνε τώρα με τις πλάτες που χτίζανε τόσα χρόνια που εμείς δεν ξέραμε τί θέλαμε και πώς να το επιδιώξουμε.. Επενδύσαμε τα λεφτά μας σε αυτούς χωρίς να πάρουμε σε αντάλλαγμα τίποτα. Τώρα έχουμε μια γενιά Σκοπιανών που έχει μεγαλώσει 15 χρόνια με την ιδέα της "Μακεδονίας". Σιγά μην τους τη βγάλουμε από το μυαλό..

Θα διαφωνήσω με τη Σοφία οτι αυτό είναι το λιγότερο σοβαρό. Σίγουρα υπάρχου κι άλλα που περιμένουν αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να γίνουν βιαστικές αλλά μάλλον αποφασιστικές ενέργεις. Θα διαφωνήσω επίσης οτι είναι χαμένο από χέρι. Τουλάχιστον δεν ήταν τότε. Όσο για τώρα...